Върховният федерален съд на Ирак отложи обявяването на решението си за

...
Върховният федерален съд на Ирак отложи обявяването на решението си за
Коментари Харесай

Иракският върховен съд отложи разпускането на парламента

Върховният федерален съд на Ирак отложи оповестяването на решението си за разформироване на парламента на страната до идната сряда, 7 септември.

Това са съобщили без спомагателни уточнения през днешния ден от съда в " Туитър ", заяви MENA. 

Дискусията се е провела в стаята на ръководителя на съда, а не в правосъдната зала.

Съдът отсрочи две предходни съвещания по същия въпрос на 17 август и 30 август.

Върховният федерален съд на Ирак е най-висшият правосъден орган в страната, претрупан с тълкуването на членовете от иракската конституция, а решението му е наложително за всички и не може да бъде обжалвано.

Припомняме, че на 30 август, президентът на Ирак Бархам Салих дефинира провеждането на предварителни избори като излаз от обстановката в страната. Той направи изказването след последните конфликти сред враждуващи групировки, при които стотици починаха или бяха ранени.

Влиятелният иракски духовник Моктада ал-Садр преди този момент подреди на последователите си да прекратят протестите в центъра на Багдад и се извини на иракчаните.

" Това не е гражданска война, тъй като е изгубила своя кротичък темперамент. Проливането на иракска кръв е неразрешено ", акцентира той.

В телевизионно послание Садр сложи едночасов период на поддръжниците си да изоставен митингите си в укрепената Зелена зона в Багдад, където от седмици държат Народното събрание под окупация.

Обръщението му пристигна ден след най-тежката вълна на принуждение в иракската столица от години, която последва след 10-месечна политическа невъзможност след парламентарните избори през октомври и принуди прилежащ

На 30 август Иран затвори границите си с Ирак и прикани жителите си да заобикалят да пътуват до прилежащата страна. Мярката пристигна на фона на избухналото принуждение в Ирак. 

Иранската държавна телевизия заяви, че са прекъснати всички полети до Ирак " до второ разпореждане заради продължаващите вълнения ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР